Световна титла по стрелба с лък в Полша

Световна титла по стрелба с лък в Полша
неделя 08 март 2009 – 22:42:40

  Явор Христов спечели златен медал за България 

yavor_i_znameto.jpg

Националният ни състезател  Явор Христов спечели първо място на Световното първенство по стрелба с лък в зала, което се проведе в град Ржешов, Полша. Това е най-високото отличие, завоювано от българин в този спорт. Днес беше финалната среща между Явор Христов и поляка Рафал Доброволски в категорията–мъже, рекърв, индивидуално. В изключително оспорваното състезание за златото Явор и Рафал стреляха равен резултат – по 116 точки. На първия бараж и двамата уцелиха по 10 точки, но на втория нашето момче запази високата си класа, отново се прицели в десятката, докато полякът улучи девятката. 

 yavor_i_dido_pl..jpg„ Още не мога да повярвам. Много съм щастлив. Искам да благодаря на националният отбор, който ме подкрепяше през цялото състезание, на Българска федерация „ Стрелба с лък „,  и на нашите спонсори „  сподели щастливият състезател.

„ Това е голям успех за България и за всички българи. Много съм горд и се радвам за Явор. След толкова години труд, той заслужи да е Световен шампион „ допълни Даниел Павлов, Председател на Българската федерация Стрелба с лък.  

Три световни рекорда бяха подобрени на първенството. Французойката Шу Беранжер спечели 592 точки с лък рекърв. Предишният рекорд е поставен през 1997 г.,  и е бил 591 точки.
Националният отбор на САЩ в категорията компаунд – мъже подобри рекорда на 240 точки.
Американският женски национален отбор –  компаунд, също регистрира рекорд от 236 точки, предишното постижение е отново на САЩ през 2007 г. и е 233 точки.
Общо шест състезатели от България участваха на световното първенство по стрелба с лък. В стил рекърв  Христо Христов се класира на 39 място, Мартин Мицов на 58 място, Тодор Тодоров – младежи на 39 място, а Пламена Миткина се нареди на 36 място.
При компаунда Иван Йотов зае 43 място в крайното класиране.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *