ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКОТО ГРАНД ПРИ ПО СТРЕЛБА С ЛЪК

ЗАПОЧВА ЕВРОПЕЙСКОТО ГРАНД ПРИ ПО СТРЕЛБА С ЛЪК
сряда 13 май 2009 – 18:07:07


gp.jpg
На 19 май от 17ч. официално ще се открие ЕВРОПЕЙСКО ГРАНД ПРИ ПО СТРЕЛБА С ЛЪК.
Вторият кръг на престижния шампионат ще се проведе в град София от 19 до 23 май 2009 г. в комплекса „Царско село”. Патрон на първенството е Държавната агенция за младежта и спорта, а домакин и организатор е Българската федерация „Стрелба с лък”. Първият кръг на отворения шампионат се състоя в град Риом, Франция през април, а финалите ще са в град Анталия, Турция през месец юни.Официални гости ще са Марио Скарцела, Президент на Европейската федерация по стрелба с лък (ЕМАУ) и Маринела Пишиоти, Генерален секретар на ЕМАУ. Сред състезателите ще са най-добрите стрелци с лък на планетата – олимпийският шампион от Олимпиадата в Пекин през 2008г. Виктор Рубан, Украйна и националният отбор на Италия, спечелил второ място отборно на олимпиадата.

Спонсори и партньори на събитието са „Теразид” ЕООД, „Лидер-Техноладжи”, БК „Горна баня”, Столична община и Български Олимпийски Комитет, без които нашето домакинство нямаше да бъде факт.

На Европейското Гранд При ще участват представители на 17 държави – Армения, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Италия, Испания, Кипър, Люксембург, Литва, Малайзия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Швеция и Украйна. В делегациите има общо 170 души, от които 137 състезателя и 33 официални треньора. В дисциплината рекърв ще се състезават 57 мъже и 42 жени, а в дисциплината компаунд – 21 мъже и 16 жени. Националният отбор на България се състои от общо 11 състезателя с треньор Иван Йотов, който е и активен състезател.Състезателите ще стрелят на открито-ФИТА 1. Дългите дистанции са 90 метра, 70 метра и 60 метра, където имат 6 серии изстрела с по 6 стрели и късите дистанции са 50 и 30 метра, където имат 12 серии с по 3 стрели. Общият обем от изстрели за един състезателен ден е 144 стрели. Един изстрел има сила на опън и натоварване на гръдния кош равносилно на носене на тежест от 18-20 кг., което прави близо 2,5 – 3 тона на състезателен ден. 

Програма на European Grand Prix Archery

19 Май 2009 г. – Официална тренировка, среща на капитаните на отборите, официално откриване на шампионата – от 17ч.
20 Май 2009 г.  – Квалификации, ФИТА 1 – четирите дистанции в категориите – рекърв и компаунд/мъже и жени.
21 Май 2009 г.– Индивидуални елиминации 1/32 до 1/4, рекърв и компаунд/мъже и жени.
22 Май 2009 г. Отборни елиминации и финали, рекърв и компаунд/мъже и жени, награждаване.
23 Май 2009г. Индивидуални елиминации-1/2 финали и финали, рекърв и компаунд / мъже и жени, награждаване (бронз, сребро, злато) във всички категории. Закриване на първенството.

Състав на националния отбор на България

Дисциплина  рекърв – мъже 
 
Явор Христов (Русе)
Христо Христов (Русе)
Иван Иванов (София)
Венцислав Великов (София)
Боян Бонев (Разград)

Дисциплина рекърв – жени

Пламена Миткина (Силистра)
Росица Николова (Разград)
Белмин Хасан (Разград)

Дисциплина компаунд – мъже

Иван Йотов – национален треньор и състезател (Казанлък)
Йордан Георгиев (Казанлък)
Виктор Петров (Русе)

За втори път в България се провежда първенство по стрелба с лък от такъв ранг. През  2005 г. страната ни за първи път беше домакин на Европейска Гранд При /финал/. Състезанието се проведе в гр. София и в него участваха 160 състезатели от 26 държави, не само от Европа, но и от САЩ, Япония, Китай, Австралия и др. Тогава бяха подобрени един Европейски и един Световен рекорд. Европейската федерация по стрелба с лък /ЕМАУ/ даде отлична оценка на спортно-техническо ниво на мероприятието и за това през 2008 г. в гр. Торино, Италия, бе решенo отново да гласуват доверие на България да организира подобно мероприятие.Стрелбата с лък е един от практикуваните спортове в световната история, който е бил включен и олимпиадите в древна Гърция. Има два  вида състезателни лъкове, респективно и стилове – рекърв, наричан още олимпийски и компаунд.

Като официален спорт стрелбата с лък се утвърждава през 1979 г със създаването на Републиканска комисия към Българската федерация по спортна стрелба, а още на следващата година България e става член на ФИТА – Международната федерация по “Стрелба с лък”. През 1983 г.се основава Българска федерация “Стрелба с лък” (БФСЛ). Днес в страната има 14 клуба по стрелба с лък и над 100 състезателя.
Български състезатели са печелили отличия на престижни турнири по стрелба с лък.

През месец март Явор Христов спечели златен медал на Световното първенство по стрелба с лък на закрито в гр. Ржешов, Полша и това е най-високото отличие на България на международно състезание.
През 1985 г. Даниел Павлов печели злато на Европейско първенство за юноши и девойки във Франция, на Европейското първенство в Чехия през 1994 г., Иван Йотов се класира на престижното ІІI – то място. Националният ни отбор в състав Иван Йотов, Явор Христов и Пламен Петров се класират на второ място отборно на Световното първенство в гр. Ним-Франция. През 2006 г. на 2-ри кръг от Световната купа и 2-ри кръг от Европейската Гранд При по стрелба с лък в Турция Явор Христов спечели бронзов медал в индивидуалната надпревара.

За повече информация и контакти: Марина Кирова, vpr advertising, 0886 315 097

         e-mail: marina@vpr-adv.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *