Явор Христов: Прицелил съм се в олимпийските медали

Явор Христов: Прицелил съм се в олимпийските медали
четвъртък 05 юли 2012 – 14:23:00

img_yavor_i_plami.jpg

Най-добрият българин в стрелбата с лък – световният шампион за 2009 г. Явор Христов, обяви, че в момента държи на прицел отличията в Лондон.

„Вече съм бил на една олимпиадата – в Атина през 2004 г. Тогава участието ми беше по-скоро опознавателно, но от позиция на времето и опита смятам, че тогава не съм бил съвсем готов. Сега вече имам нужния опит, знания и подготовка, а от голямо значение е че сега за олимпиадата не заминавам сам, а с националния треньор Пламена Миткина.  Ще се боря за медал и много се надявам да успея”, каза Явор Христов.

След кратко прекъсване на спортната си кариера през миналата година Явор отново погледна към големите спортни форуми и спечели квота за игрите в Лондон на последната квалификация в САЩ.

„От гледна точка на финансите нямахме проблеми по подготовката на Явор Христов. Имахме изцяло помощта и подкрепата на министерството на спорта. Той е включен в първо ниво на програмата „Олимпийска подготовка“ на спортното министерство и получава финансиране по нея“, заяви председателят на българската федерация по стрелба с лък Даниел Павлов.

Той разкри с гордост детайли около последният тест преди олимпиадата, който ще се проведе именно в България. От 9 до 14 юли сме домакина на Втори кръг от Европейската купа по стрелба с лък, в която могат да участват не само страни от Европа. Квалификациите ще бъдат в комплекс „Царско село”. Входът за зрители е свободен. Финалите на 14 юли от 9 до 13 часа ще са  на Националният стадион „Васил Левски”.
 
Над 150 състезатели от 27 държави ще се надстрелват в София. Това е последното международно състезание от висок ранг, което се провежда непосредствено преди Олимпийските игри. На нашето състезание ще имаме представители от 11 държави, на които това ще е последна проверка на възможностите преди Лондон. Ние участваме с отбори в четирите дивизии мъже и жени, като за първи път България ще има женски отбор компаунд, който дори ще се бори за медалите. Очакванията ни за представянето ни е в четирите дивизии са  отборно да се включим в разпределението на медалите, а индивидуално надеждите са ни свързани с Явор Христов.

img_yavor_i_plami-2.jpg„Имаме подкрепата на европейската федерация за организирането и провеждането на това състезание, след успешно проведената през 2009 г. европейска купа. Вече имаме опит и знаем как се случват нещата и тази година организацията е още по-добра. Основна подкрепа – финансова и морална получихме от министерството на физическото възпитание и спорта. Естествено, тези средства от министерството не стигат, но имаме и други партньори, които ни помагат. От българския спортен тотализатор ни подкрепиха и ще покрият разходите за наем на националния стадион за провеждането на финалите на състезанието. „Самсунг“, „Мтел“, „TNT“, „Универсал Комерс“, „JAR“ и „Теразид“ също ни помагат. Грубо организацията на еврокупата ще ни струва около 100 хиляди лева, а министерството ни дава 36 800 лева“, заяви Даниел Павлов.

СНИМКИ: Явор Христов и треньорът на националния отбор Пламена Миткина