Явор Христов стартира в Олимпиадата с изравнен републикански рекорд

Явор Христов стартира в Олимпиадата с изравнен републикански рекорд
петък 27 юли 2012 – 15:02:13

yavor_hristov-egp_sofia.jpg
Българският представител в стрелбата с лък Явор Христов се класира на 35 място след днешната квалификация на Олимпийските игри в Лондон. Христов регистрира 663 точки и  изравни собствения си републикански рекорд от 2008г. Това е най-добрият резултат за русенецът през този сезон.
В първата си елиминация Христов ще се изправи срещу мексиканеца Луис Алварес, който отбеляза 665т., и е 30 в квалификациите.
Двубоят между двамата ще се проведе в сряда (1 август) от 13.49 часа българско време.
Първи със световен рекорд се класира южнокореецът Им Донг Хюн с 699 точки от 72 стрели, следван от своите сънародници Ким Бъб Мин (698) и Он Жин Хиек (690). Тримата поставиха и нов световен рекорд-отборно, постигайки 2087 точки с 216 стрели.

От медицинска гледна точка, 26-годишният Им Донг Хюн от Южна Корея е сляп. Той не е в състояние да чете, или, например, да различава буквите на клавиатурата.
Всичко, което той може да види, когато стреля – това са неясните очертания на цветовете на мишената.
 Впрочем, сериозните проблеми със зрението не му попречиха да завоюва два златни медала от Олимпиади в отборните състезания. Също така той е 4 пъти световен шампион, а също така е триумфирал и на Азиатските игри. Сега тръгва за медал и от Лондон.
 „За мен не е важно, дали виждам целта или не. Когато аз гледам към мишената, се опитвам да намеря различията между цветовете, които виждам. Ако не виждах цветовете, тогава щеше да е проблем за мен“, коментира стрелецът. Източник: Sportni.bg