113 състезатели кандидатстваха по програма „Спортни таланти“ на Еврофутбол

113 състезатели кандидатстваха по програма „Спортни таланти“ на Еврофутбол
четвъртък 07 февруари 2013 – 15:16:01

news_main_2377_8.jpg
Общо 113 състезатели кандидатстваха в конкурса на тазгодишната програма „Спортни таланти“ на Еврофутбол. Това е броят на всички атлети, които подадоха документи за участие в надпреварата за финансиране от българския букмейкър. Кандидатурите тази година са разделени в две възрастови групи: 16 – 20 години и 21- 25 години. 70 са кандидатствалите в първата, а 43-ма във втората категория.

В конкурса има представители от 34 вида спорт, като най-многобройни са лекоатлетите – общо 35, следвани от състезателите по таекуондо, които са 9 и от плувците – 7. Сред кандидатите има и представители на по-непопулярните дисциплини, като скокове на батут, силов трибой, стрелба с лък и други. Петима спортисти ще се борят за специалната квота за състезатели с увреждания – трима лекоатлети, и по един в дисциплините тенис на маса за хора с увреждания и тенис в колички.

София, Пловдив, Варна и Плевен излъчиха най-много желаещи за финансиране. Сред спортистите, подали документи за участие в конкурса има и такива от по-малки населени места, като Лясковец, Елена, Троян, Мартен, Поморие, Койнаре и др.

Минимум 12 от всички кандидати ще получат финансиране от Еврофутбол. За целта българският букмейкър е осигурил 60 000 лева. Всеки от проектите е на стойност до 5 000 лева. Някои от подадените проекти са за по-малки суми, така че реалният брой на подкрепените спортисти най-вероятно ще бъде по-голям.

И тази година ще има гласуване за „Спортен талант на публиката“. Той ще се проведе чрез анкета на корпоративния сайт на Еврофутбол. Тя ще бъде обявена непосредствено след обявяването на резултатите от конкурса.

Предстои проектите да бъдат оценени от членовете на Групата на съветниците. В нея влизат известни родни състезатели, треньори, общественици, както и представители на медийните партньори и организаторите. Всеки един от тях ще даде независимо един от друг различен брой точки на предоставените му проекти. Председател на Групата е управителят на Еврофутбол Екатерина Михайлова. Официалното обявяване на спечелилите проекти ще е в края на месеца на специална церемония в София.

За популяризирането на програма „Спортни таланти“ на Еврофутбол съдействие оказаха Националната спортна академия „Васил Левски“, спортни училища от цялата страна, много федерации и клубове. Своят принос дават и медийните партньори на инициативата: Дарик радио, БНР, вестниците „Тема спорт”, „Стандарт“, „Марица”, и „Еврофутбол”, информационните агенции КРОСС и PIA, както и сайтовете www.gong.bg, www.sportal.bg, www.viasport.bg, www.sportni.bg, www.winner.bg, www.dir.bg и www.chuime.bg.

Тазгодишното второ издание на програма „Спортни таланти“ е част от мащабния социален проект на „Еврофутбол“ – „Печелиш и помагаш“. Той стартира през 2007 г. До момента чрез него са реализирани 15 кампании, насочени към различни проблемни сфери от нашия живот.
Можете да видите списъците на всички подали документи ТУК!
Източници:
www.eurofootball.bg
www.rabotilnicata.bg