30 години спортен клуб „Антибиотик“

30 години спортен клуб „Антибиотик“
петък 07 декември 2012 – 14:50:57

logo_kupa_razgrdad_antibiotik.jpg

СТРЕЛБАТА С ЛЪК ЧЕСТВА 30 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Сега, когато изпращаме старата година, СК „Антибиотик” записа още една страница в своята история – тридесет години стрелба с лък. Началото е записано през 1982г. в спортния клуб по спортна стрелба с началник на клуба Стефан Ганчев. Като бивш състезател на клуба е привлечен за треньор Красимир Дяков, който завършва първия официален курс за обществени треньори по стрелба с лък във Велико Търново.

Иван Йотов, Анатоли Кънчев, Милен Добрев, а след това Илко Казаков и Стефан Марков поставят основите на успехите и развитието на спорта. През 1984г. на 25.12 се регистрира и  секция по стрелба с лък с председател Васил Вълов. Доставени са първите лъкове от г.Орел /СССР/ и лъкове „Ямаха” със съдействието на Райчо Димитров.
Още в началото първите майстори на спорта са Иван Йотов и Милен Добрев, а спорта се развива в системата на  ДФС ”Лудогорец”.
През 1990г. се регистрира първият самостоятелен клуб по стрелба с лък „Антибиотик” в Разград. Успехите не закъсняват и община Разград определя терен за спортна база на клуба. Започва се с два фургона привлечени са и треньори – Димитър Пенчев, Стефан Терзиев, Милен Добрев. Започва и прием на ученици в спортното училище. Основна роля за развитието на спортната база, а и за спорта е председателя на клуба Васил Вълов, както и разбирането и съдействието на община Разград.
rep._p-vo-1985g.-razgrad-2.jpg
Спортните отличия и медалите на състезателите от държавните първенства и международните успехи на Иван Йотов ускоряват планирането и построяването на единствената спортна база в страната, която отговаря на всички изисквания за учебно-тренировъчна и състезателна дейност. През периода са покрити 12 майстори на спорта, 22 кандидат-майстори, спечелени са 405 медала от държавни първенства, подобрени са 142 национални рекорда и над 500 състезатели са допринесли за израстването на клуба.

През 1984г. започва и провеждането на един от най-авторитетните турнири в календара на федерацията – купа „Разград”, който през 2013г. ще чества 30 г. Десет нации са вземали участие в същия, а патент на клуба е  провеждането на нощни стрелби и уникалните награди – „Златна стрела”.
Купата е печелил 14 пъти Иван Йотов и 11 пъти Силвия, Анелия  и Белмин при жените.

С най-голям принос през периода са: Иван Йотов, Милен Добрев, Стефан Терзиев, Анатоли Кънчев, Илко Казаков, Силвия Колева, Маргита Тверзиева, Анелия Илиева, Пламен Пенчев, Владимир Дамянов, Полина и Светлин Йотови, Георги Пепелянков, Росица Николова, Белмин Хасан, Боян Бонев и др. Определено емблемата на клуба е Иван Йотов -3 пъти Балкански шампион, многократен републикански шампион, бронз от Европейско и отборен сребърен медал от Световно първенство, 15 м. на световно 95г.- Индонезия, 35 м. на Олимпийски игри в Барселона, 9 пъти спортист на Разград, като повечето му  рекорди още не са подобрени  и до днес. Клубът многократно е бил комплексен първенец в страната. Много състезатели са били в основните национални гарнитури през периода. През 1998г се провеждат и балкански игри в Разград, което ускорява и завършването на спортната база на клуба.  Амбициите на клуба не свършват дотук –

rep._p-vo-1984g.-razgrad-otb._akademik-2.jpg
СК „Антибиотик” е първият клуб осмелил се да вземе на концесия терен от община Разград през 2005г., и да инвестира в спортната база повече от 80 хил.лв. В ръководството на федерацията, както и в помощни органи са били Васил Вълов и Красимир Дяков.  Кадри на клуба са работили и като нац.треньори зад граница – Красимир Дяков е бил  треньор  в Кипър, а Йотов в  България-Кипър, Индия  и Сингапур.
Изградени са басейн, игрище по плажен волейбол, сервизни помещения. Два проекта е спечелил клуба на МФВС.

За многая лета  и нови успехи на стрелбата с лък!
                                                                                          


Председател: К.Дяков