"Робин Худ" идва в Декатлон, за да да запознае клиентите на магазина с един от най – древните олимпийски спортове “стрелба с лък”.

"Робин Худ" ще бъде в Декатлон на 3 август от 11.00 до 13.00 часа и ще даде възможност на всеки да се докосне до магията на концентрацията, на силата и на точния прицел, ще развием и разбирането за важността на съчетаването на физическото и психическото здраве и значението му за умението на участниците да учат.

"Робин Худ идва в Декатлон" ще предостави и възможност за опознаване на спорта стрелба с лък като едно от най – древните занимания на човека и заниманието, което носи със себе си много история и култура. Стрелбата с лък е способ за ловуване, воюване и стрелкови спорт. Тя е сред най-древните занимания на човека, датиращо от каменната ера – около 20 000 пр.н.е.

Китайците пренасят стрелбата с лък в Япония през 6 век. Японците наричат тяхното бойно изкуство кюджуцу (kyujutsu изкуствот на лъка), днес по-известно като кюдо(kyudo– път на лъка). Стрелецът стреля от 28 метра в цел с размер 36 см диаметър. Лъкът е дълъг 2,21 метра-направен от ламиниран бамбук и дърво. В Япония стрелбата с лък е национален спорт.

През Гръко-римския период лъкът все по-често се използва за лов и бойни действия. Близко-източните народи – асирийци, перси, хуни, монголи и турци, завладяват с помощта му голяма част от Европа и Азия.

Популярността на стрелбата с лък се дължи до голяма степен и на митологични фигури като Робин Худ, Вилхелм Тел и герои от древногръцката митология. През 16 век с изобретяването на барута и пушката обаче стрелбата с лък продължава да се развива единствено като спорт за състезания и забавление.

Едно от големите предимства на този спорт е фактът, че няма горна граница на възрастта, в която човек може да започне да тренира, което освен че ще обедини в общи дейности децата и техните родители, но и ще развие допълнитено физическата култура в различни възрасти. По-голямата част от обучението по стрелба с лък е базирано и се фокусира върху усъвършенстването на техниката. Стрелците е необходимо последователно и точно да стрелят на различни разстояния за дълги периоди от време. Това умение е изисква много време, за да се подобри и поддържа. Основните неща, необходими за стрелба с лък, които са свързани със здравето, са мускулната издръжливост, мускулна сила и координация. Важни умения, свързани с фитнес компоненти, са баланс, време за реакция и гъвкавост.